Perfekt kommunikasjon funnet i en bok?

I hele dag har jeg gått rundt og tenkt på kommunikasjon mellom mennesker, og da særlig i parforhold. Finnes det en oppskrift man kan følge, eller må man prøve seg fram også her?

 

Bakgrunnen for alle disse tankene, er en drøm jeg hadde i natt. Jeg skal ikke utbrodere i detalj, men den handlet om at jeg plutselig ble tvunget tilbake inn i et forhold der kommunikasjonen var totalt fraværende.

 

For noen år siden leste jeg en bok som handlet om hvordan mennesker formidler sin kjærlighet til hverandre. Boken heter "de fem kjærlighetsspråkene" og er skrevet av Gary Chapman. Selv om jeg får mark i magen av bøker som er dårlig skrevet, og får lyst til å klappe sammen permene med det samme jeg ser den minste lille henvisning til Bibelen, klarte jeg å lese hele, og atpåtil ta litt lærdom fra den.

 

Chapman mener at det finnes fem måter å vise kjærlighet til hverandre på:

Ord: det å gi komplimenter, fine tilbakemeldinger osv

Berøring: all fysisk kontakt, sex, klemmer mm
Tid: å prioritere tid sammen med kjæresten/partneren
Gaver: å gi gaver til hverandre, rett og slett

Tjenester: å gjøre tjenester for hverandre.

 

Jo mer jeg har tenkt på dette, jo mer synes jeg at det stemmer. Selvsagt finnes det andre måter å kommunisere på, men de aller fleste episodene jeg blir glad av, og som får meg til å føle meg verdsatt og elsket, kan plasseres inn i disse boksene.

Jeg blir kjempeglad når kjæresten gir meg en kompliment, tilbyr seg å bære de tunge posene, eller kommer bort til meg og gir meg en varm klem helt uoppfordret :o)

 

Antallet "språk"  og hvordan man kategoriserer dette kan selvsagt diskuteres, men det jeg fant interessant var at han mente at man måtte lære seg å formidle kjærlighet på partnerens måte heller enn sin egen.

 

La oss si at Kari (som verdsetter Ord høyest) er sammen med Ola (som verdsetter Berøring høyest). Kari gir til stadighet komplimenter til Ola. Hun forteller ham hvor god han er til å lytte, hvor flink han er til å holde orden på økonomien, og hvor ufattelig kjekk hun synes han er.

Ola, på sin side, er ikke så flink med ord, men vil gjerne ha sex med Kari hver eneste dag for å vise henne hvor glad han er i henne.

Kari tror ikke Ola bryr seg om henne siden han"aldri sier noe pent"  til henne, og Ola tror ikke Kari bryr seg om ham, siden hun er så "kald når det kommer til det fysiske"

Dere skjønner tegninga?

 

Jeg har tenkt mye på hva jeg selv setter høyest, og har vel kommet fram til at jeg må være en person som både er kravstor, og som trenger mange bekreftelser. Jeg vil ha en like stor del av alt --.med unntak av disse gavene, som jeg føler blir litt vel amerikansk og tullete.

Kjæresten min er heldigvis en sånn type som bruker alle disse språkene flittig, men det tok lang tid før jeg skjønte at han sikkert også ønsker å formidle kjærlighet vha gaver ? siden han støtt og stadig kommer hjem med fine ting han har kjøpt eller laget.

 

-og her har vel jeg en jobb å gjøre?

Jeg får helt vondt i magen ved tanken på å gå rundt og finne fine gaver jeg kan gi til ham for å formidle følelser. Det burde jo ikke være nødvendig, tenker jeg, siden jeg er flink til å formidle det på andre måter. Det føles ikke naturlig.

 

Likevel kan det vel være verdt et forsøk?

Det hele koker ned til at dersom man begge fokuserer på hva man gir, i stedet for hva man selv får, så vil det hele jevne seg ut, og alle vil være fornøyde.

Begge får det man ønsker seg, og etterhvert vil det nok føles naturlig å gi det den andre vil ha også?

Dersom man begge evner å gjøre kjæresten sin fornøyd, vil man jo ende opp i et godt forhold. Cluet er vel på mange måter å sette seg ned og forsøke å forstå hvordan partneren tolker det du sender ut.

- siden de aller fleste sikkert helst vil ha en fornøyd kjæreste?

7 kommentarer

vibeke

26.09.2007 kl.14:32

Egentlig er kommunikasjon veldig enkelt - bare vi skjønner hverandres måte å kommunisere på.

CamKarMir

26.09.2007 kl.14:54

Synes du tar opp noe veldig viktig. En god kommunikasjon er avgjørende i et forhold. Og i tillegg til de tingene du nevner er det lurt å tenke over forskjellen i måten kjønnene uttrykker seg på. En ting er hva man sier, noe annet er hvordan det blir oppfattet. Disse tingene er som regel enklere i teorien enn i praksis, men å være bevisst på det vil være et skritt i riktig retnig. Det er jo typisk at et kvinne vil tenke mye og legge ut små hint mannen ikke tar(satt litt på spissen nå). Men menn (de fleste) tar ikke hint! Så jeg anbefaler kvinner å være mer direkte ovenfor sine kjære menn og ikke regne med at de er tankelesere.

Lykke til med kommunikasjonen og kjærligheten!

:-)

Cecilium

26.09.2007 kl.15:01

Ja, det hele burde kanskje være enkelt, men vi har jo en tendens til å forvanske det meste ved å unngå direkte kommunikasjon. I tillegg er det jo en stor forskjell mellom å kommunisere hva man vi at andre skal gjøre, i stedet for å si hva man selv ønsker seg.

- men det hører kanskje hjemme i en annen post?

emelie

26.09.2007 kl.15:12

Å ha et godt forhold vil jo si at man skal kunne kommunisere, og det å ha en god kommunikasjon seg i mellom er jo ikke noe som kommer automatisk. Men det er noe man må jobbe for, man må tolke hverandre, hvis jeg kan si det på den måten. For jo, de aller fleste vil ha en fornøyd kjæreste :)

CamKarMir

27.09.2007 kl.21:44

Så var det å sette teorien ut i praksis, da...

:-)

Mina

05.10.2008 kl.14:12

Men hvordan kan jeg kommunisere med min kjæreste når vil/han ikke vil kommunisere med meg, men kan/vi kommunisere med andre?

06.12.2008 kl.15:41

For å kunne gi et budskap må jeg ofte lytte først maria.Du kunne kanskje prøve å lytte til litt hans behov først, og så helst være litt direkte med dine behov. Dette er hvis han ikke skulle oppfatte hintene som du kanskje har prøvd før.

Skriv en ny kommentar

hits